Троє почесних харків’ян не отримують стипендію, один віддає її на благодійність (оновлено)

Фото з відкритих джерел

У переліку Почесних громадян міста Харкова, оприлюдненому на сайті міськради, вказано 139 осіб. Всі вони мають право на пожиттєву стипендію, яка сплачується з бюджету міста Харкова. Проте до низки отримувачів є питання, зокрема, через їхні проросійські погляди. Мер Харкова Ігор Терехов погоджується, що у переліку є негідні люди і обіцяє викреслити їх звідти після Перемоги України. В умовах війни публічна дискусія про почесних харків’ян, за його словами, не на часі.

Про це Харків Times довідався з повідомлення Харківського міського голови Ігоря Терехова.

Частина почесних харків’ян не живе в Україні. Як подсанкційний оліграх Павло Фукс, чи власник фінансово-промислової групи Development Construction Holding (DCH) Олександр Ярославський – фігурант кримінальної справи про смертельну ДТП. Після якої бізнесмен втік до Великобританії.

Олімпійська чемпіонка Яна Клочкова за 17 місяців жодного разу публічно не висловилася про розв’язану росією широкомасштабну війну проти України. За чутками, спортсменка разом з сином живе у Криму.

Викликає неабиякі питання наявність у списку Почесних громадян Харкова однієї з лідерів антимайдану 2014 року комуністки Алли Александровської, що так спритно представляла у нашому місті інтереси російського олігарха Григоришина. Зараз, за неуточненою інформацією, Александровська перебуває на росії.

За інформацією Харківського антикорупційного центру, лише у липні 2023 року на довічні стипендії для почесних громадян Харкова з міського бюджету витратили майже 3 мільйони гривень. Розмір однієї стипендії у липні дорівнював 33 500 гривень, а отримали її 88 почесних громадян міста або їхніх представників.

“Якщо в мерії не збавлять темп, то за рік сума на утримання “почесних” становитиме понад 35 млн грн.”, – відзначили у ХАЦ.

Як повідомив директор Департаменту з питань інформації та зв’язків із громадськістю Харківської міськради Юрій Сидоренко, троє почесних харків’ян не отримують стипендію.

«Алла Александровська, Яна Клочкова та Михайло Добкін стипендію Почесного громадянина міста Харкова не отримують.», – повідомив Юрій Сидоренко.

За словами чиновника, Олександр Ярославський перераховує свою стипендію у якості благодійної допомоги одному з дитячих садочків Салтівського району.

На думку Харківського міського голови Ігоря Терехова, коли в країні триває війна, публічна дискусія про отримувачів стипендії Почесного громадянина Харкова, не на часі.
Очільник міста погоджується, що перелік почесних громадян неооднозначний і його треба переглядати. Робити це потрібно «прозоро і з урахуванням думки громадськості, оскільки питання стосується всього міста і думка тих, хто бажає висловитися, має бути почута».

«Втім, в умовах війни така широка дискусія неможлива і непотрібна. Вона тільки дестабілізує публічний простір і грає на руку ворогові, а цього допустити не можна. Позбавляти ж звання кулуарно – ще більш помилково. Досить з нас того, що багатьох свого часу так нагороджували.», – написав Ігор Терехов у своєму Telegram.

Пообіцяв, що після Перемоги України з переліку Почесних громадян міста Харкова негідних людей буде викреслено. А зараз, за його словами, необхідно зосередитись над відновленням Харкова, забезпеченні його життєдіяльності та допомозі Силам Оборони України.

Як повідомляв Харків Times,  Харківська міська рада на своїй 12 сесії VIII скликання присвоїла чергові звання Почесних громадян п’яти вельми поважним громадянам.